Novine.eu

EU nije spremna za suzbijanje uvoza poljoprivrednih dobara iz krčenih šuma

Objavljeno: 11:48, 12. lipnja 2024. Izvor: index.hr

Europska unija donijela je uredbu prema kojoj će europski uvoznici kave, kakaa, govedine, soje, gume, drvne građe i palminog ulja morati dokazivati da njihovi opskrbni lanci ne potiču krčenje šuma u zemljama širom svijeta kako bi izbjegli novčanu kaznu u visini četiri posto prometa u EU. Međutim, prema upozorenju europske udruge trgovaca žitaricama, EU nije spremna za provedbu ove uredbe, a ni informacijski sustav nije spreman za unos informacija.

Osim toga, dvadeset članica EU-a zatražilo je ublažavanje uredbe, a ministri poljoprivrede tih zemalja podržali su zahtjev Austrije da se uredba izmijeni. Kritike su stigle i od zemalja-proizvođača poput Indonezije i Brazila, koje smatraju da bi zabrana mogla blokirati pristup unosnom tržištu EU, posebno za male poljoprivrednike u udaljenim, ruralnim regijama.

Tagovi: #eu, #eudr, #krcenje-suma, #poljoprivrednici

Opširnije

Ovaj sažetak je izrađen uz pomoć umjetne inteligencije i stoga može biti nepotpun ili sadržavati greške. Molimo vas da provjerite originalne izvore ili dodatno istražite temu kako biste dobili potpunu i preciznu informaciju. Autori ove web stranice nisu odgovorni za eventualne netočnosti u sadržaju.