Novine.eu

ESLJP donio presudu u korist podnositelja zahtjeva protiv Hrvatske

Objavljeno: 15:23, 12. lipnja 2024. Izvor: index.hr

EUROPSKI sud za ljudska prava (ESLJP) donio je presudu u predmetima Vlašić i Lastrić protiv Hrvatske u kojoj je utvrdio da su podnositeljima povrijeđena vlasnička prava te pravo na pristup sudu, kao i pravo na suđenje u razumnom roku. U presudi koja je konačna ESLJP je podnositeljici zahtjeva u predmetu Vlašić dosudio 4850 eura, a podnositeljima zahtjeva u predmetu Lastrić 3750 eura na ime nematerijalne štete te ukupno 2130 eura na ime troškova svim podnositeljima.

Sud se pozvao na svoju raniju presudu u predmetu Project-Trade d.o.o. protiv Hrvatske i utvrdio da miješanje u vlasništvo podnositelja nije bilo popraćeno dostatnim postupovnim jamstvima protiv proizvoljnosti, da podnositelji nisu imali mogućnost učinkovito osporiti odluku vlade pred domaćim sudovima te da su domaći postupci prekomjerno trajali. Zahtjeve podnositeljima za naknadu materijalne štete u visini vrijednosti njihovih dionica ESLJP je odbio zbog mogućnosti podnositelja da zatraže ponavljanje postupka pred domaćim sudom.

Tagovi: #esljp, #europski-sud-za-ljudska-prava, #predmet-lastric, #predmet-vlasic, #sud-u-strasbourgu

Opširnije

Ovaj sažetak je izrađen uz pomoć umjetne inteligencije i stoga može biti nepotpun ili sadržavati greške. Molimo vas da provjerite originalne izvore ili dodatno istražite temu kako biste dobili potpunu i preciznu informaciju. Autori ove web stranice nisu odgovorni za eventualne netočnosti u sadržaju.