Novine.eu

Nova analiza drevne DNA otkriva da su Maje žrtvovale dječake, a ne djevojčice

Objavljeno: 20:53, 12. lipnja 2024. Izvor: index.hr

Analiza drevne DNA otkrila je da su žrtve ritualnih obreda starih Maja bili dječaci, što proturječi uobičajenom mišljenju da su Maje uglavnom žrtvovale mlade djevojke. Otkriće je pokazalo da su dječaci bili u bliskom srodstvu i da su bili pokopani na istom mjestu više od 200 godina nakon žrtvovanja.

Analiza je također pokazala da su sva žrtvovana djeca jela lokalno dostupnu hranu, što znači da su pripadala obližnjim zajednicama. Znanstvenici smatraju da su Maje za žrtvovanje vjerojatno birale parove dječaka, zbog čega su im blizanci posebice odgovarali. Ova studija okreće priču o žrtvovanju naglavačke i otkriva duboke veze između ritualnog žrtvovanja te ciklusa smrti i ponovnog rođenja koji su opisani u svetim tekstovima Maja.

Tagovi: #arheologija, #drevne-maje, #maje, #maje-zrtvovanje

Opširnije

Ovaj sažetak je izrađen uz pomoć umjetne inteligencije i stoga može biti nepotpun ili sadržavati greške. Molimo vas da provjerite originalne izvore ili dodatno istražite temu kako biste dobili potpunu i preciznu informaciju. Autori ove web stranice nisu odgovorni za eventualne netočnosti u sadržaju.