Novine.eu

Francuska knjižnica uklonila knjige zbog sumnje na sadržaj otrovnog arsena

Objavljeno: 16:20, 26. travnja 2024. Izvor: index.hr

Vlasti su iz Francuske nacionalne knjižnice uklonile četiri knjige zbog mogućnosti da se u njihovim koricama nalazi otrovni arsen. Znanstvenici Sveučilišta Delaware u SAD-u su klasificirali uklonjene sveske kao potencijalno opasne, no knjižnica navodi da bi rukovanje ovim knjigama prouzročilo samo manju štetu po zdravlje.

Projekt Poison Book je sastavio popis potencijalno opasnih knjiga, među kojima su i one uklonjene iz francuske knjižnice. Izdavači iz viktorijanskog doba često su koristili arsen za bojanje uveza, a knjižničari u Engleskoj su također otkrili rijetku knjigu prožetu arsenom. Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je protiv dugotrajne izloženosti arsenu, ali nije dala smjernice za rukovanje s predmetima koji sadrže ovaj otrov.

Tagovi: #francuska, #knjiga-arsen, #korica-arsen, #nacionalna-knjiznica

Opširnije

Ovaj sažetak je izrađen uz pomoć umjetne inteligencije i stoga može biti nepotpun ili sadržavati greške. Molimo vas da provjerite originalne izvore ili dodatno istražite temu kako biste dobili potpunu i preciznu informaciju. Autori ove web stranice nisu odgovorni za eventualne netočnosti u sadržaju.