Novine.eu

Macron pozvao na jaču europsku obranu i upozorio na smrtnu opasnost za Europu

Objavljeno: 13:44, 25. travnja 2024. Izvor: index.hr

Francuski predsjednik Emmanuel Macron iznio je svoju viziju odlučnije Europske unije na globalnoj sceni, ističući da Europa ne smije postati vazal Sjedinjenih Država. U govoru na pariškom sveučilištu Sorboni Macron je upozorio da je bitka za izgradnju jake Europe daleko od toga da bude dobivena i da postoji rizik da Europa zaostane za globalnim rivalima u desetljeću koje je pred nama.

Macron je istaknuo da Europa mora više učiniti kako bi ostala u utrci s globalnim suparnicima te je pozvao na izgradnju strateškog koncepta vjerodostojne europske obrane. Također je upozorio na rizik da Europa zaostane gospodarski u kontekstu globalnih načela slobodne trgovine te da mora preispitati svoj model rasta. Kao glavnu sigurnosnu prijetnju za Europu Macron vidi rat u Ukrajini te je pozvao na jačanje europskih kapaciteta kibernetičke sigurnosti i bliže obrambene veze s Britanijom nakon Brexita.

Tagovi: #emmanuel-macron, #francuska

Opširnije

Ovaj sažetak je izrađen uz pomoć umjetne inteligencije i stoga može biti nepotpun ili sadržavati greške. Molimo vas da provjerite originalne izvore ili dodatno istražite temu kako biste dobili potpunu i preciznu informaciju. Autori ove web stranice nisu odgovorni za eventualne netočnosti u sadržaju.