Novine.eu

Kina reorganizira vojsku za moderno ratovanje i tehnološku dominaciju

Objavljeno: 19:01, 27. travnja 2024. Izvor: index.hr

Kina je izvela najveće restrukturiranje svojih oružanih snaga u gotovo deset godina, usredotočujući se na tehnološki vođene strateške snage opremljene za moderno ratovanje, dok se Peking natječe s Washingtonom za vojni primat u regiji prepunoj geopolitičkih napetosti. U iznenađujućem potezu prošlog tjedna kineski čelnik Xi Jinping ukinuo je Snage strateške potpore (SSF), vojni rod koji je osnovao 2015. kako bi integrirao svemirske, kibernetičke, elektroničke i psihološke potencijale ratovanja Narodno-oslobodilačke vojske, kao dio sveobuhvatne revizije oružanih snaga, piše CNN.

Stručnjaci za kinesku vojsku kažu da reorganizacija pojačava Xijevu izravnu kontrolu nad strateškim sposobnostima oružanih snaga i naglašava ambicije Kine da bolje ovlada umjetnom inteligencijom i drugim novim tehnologijama kako bi se pripremila za ono što naziva 'inteligentiziranim ratovanjem' budućnosti. Restrukturiranje je uslijedilo nakon Xijeve sveobuhvatne korupcijske čistke kineske vojske prošle godine, koja je uhvatila u zamku moćne generale i uzdrmala raketne snage, elitnu granu koja nadzire sve veći kineski arsenal nuklearnih i balističkih projektila. Snage za informacijsku potporu predvodit će vrhunski generali iz bivšeg SSF-a.

Tagovi: #kina, #kineska-vojska, #xi-jinping

Opširnije

Ovaj sažetak je izrađen uz pomoć umjetne inteligencije i stoga može biti nepotpun ili sadržavati greške. Molimo vas da provjerite originalne izvore ili dodatno istražite temu kako biste dobili potpunu i preciznu informaciju. Autori ove web stranice nisu odgovorni za eventualne netočnosti u sadržaju.