Novine.eu

Smrtonosna bolest koja 'jelene pretvara u zombije' možda se prenijela na ljude

Objavljeno: 16:00, 25. travnja 2024. Izvor: index.hr

Dva lovca u SAD-u su umrla nakon konzumacije mesa zaraženih jelena, a liječnici sumnjaju da su preminuli od prionske bolesti koja se ne razlikuje od goveđe spongiformne encefalopatije. Ova bolest, nazvana Chronic Wasting Disease (CWD), možda je prešla s jelena na ljude, što je izazvalo zabrinutost u znanstvenoj zajednici.

CWD se pojavio i u Europi, a Europska unija je uvela program obaveznog testiranja na CWD u 8 država. Iako je službeno zabilježen samo u Finskoj, Švedskoj i Norveškoj, postoji mogućnost da se proširio i na druge zemlje. Liječnici upozoravaju na potrebu daljnjeg istraživanja potencijalnih rizika konzumiranja mesa zaraženih jelena te naglašavaju da se prionska bolest može prenijeti i neizravnim putem, poput konzumacije kontaminirane vode ili tla.

Tagovi: #bolest-zombi-jelena, #chronic-wasting-disease, #cwd, #kravlje-ludilo, #prionska-bolest

Opširnije

Ovaj sažetak je izrađen uz pomoć umjetne inteligencije i stoga može biti nepotpun ili sadržavati greške. Molimo vas da provjerite originalne izvore ili dodatno istražite temu kako biste dobili potpunu i preciznu informaciju. Autori ove web stranice nisu odgovorni za eventualne netočnosti u sadržaju.